متن مهدوی

ارتباط با خداوند با توسل به امام زمان(عج)

ارتباط با خداوند با توسل به امام زمان(عج)

ارتباط با خداوند با توسل به امام زمان(عج)

بسم الله الرحمن الرحیم

نقش وساطت امام زمان در ارتباط با خداوند

نگارش: نبی الله جبرئیلی

پخش انلاین

شفای بیماری شیخ حسین آل رحیم، به دعای امام زمان(عج)

دانلود با لینک مستقیم (50% ترافیک رایگان) کلیک نمایئد.

چکیده:

مسئله درمورد نقش وساطت امام زمان(عج) در ارتباط با خداوند با وجود امكان ارتباط بدون واسطه مي‌باشد. یعنی باآنکه هر انسانی میتواند بطور مستقیم با خداوند متعال ارتباط داشته باشد نیاز به وساطت امام زمان چگونه تبیین و توجیه می‌شود كه در اين مختصر بعداز تبیین واژه توسل در لغت ابتدا نقش توسل اهل بيت عليهم السلام و سپس به طور اخص نقش و وساطت امام زمان در ارتباط يافتن به خداوند مورد بحث قرار گرفت كه مي توان در چند گزينه بيان كرد.

ertebat khoda emam zaman1 - ارتباط با خداوند با توسل به امام زمان(عج)

برای مطالعه بیشتر روی عبارت زیر کلیک نمایید
ارتباط فاطمیه و امام زمان(عج)

 

  • الف. راه صحيح خداشناسي

  • ب. ارتباط عاطفي با حضرت سبب الگو گيري از او مي باشد.

  • ج. توجه به امام زمان توجه به صفات جلال و جمال خداوند است.

مقدمه

اين سوال در واقع يكي از مسائل مهم كلامي شيعه مي‌باشد. كه مي‌توان آن را به اين شكل مطرح نمود. با توجه به نص صريح كلام الهي است كه خداوند در سوره زمر آيه 26 مي فرمايند: «اليس الله بكاف عبده» آيا خدا براي بنده اش كافي نيست. و هم چنين آيات ديگر مثل«ادْعُوني أَسْتَجِبْ لَكُمْ» (غافر/ آيه60) علت و دليل ارتباط با غير خداوند حتي با اهل بيت چه مي تواند باشد؟

براي پاسخ به اين پرسش در ابتدا بايد با نگاهي دقيقتر به مفهوم توسل و جايگاه آن در انديشه اسلامي و سپس با فلسفه و دليل آن بپردازيم.

توسل در لغت:

خليل بن احمد مي گويد: توسل از «وسلت الي ربي وسيله» است يعني انجام دادم عملي را تا به آن سبب به سوي خدا نزديك شوم… (العين، ماده وسل)

ابن منصور افريقي مي نويسد «وسيله چيزي است كه انسان به سبب آن به مقصود خود رهنمون مي شود (لسان العرب ماده وسل)

ارتباط با خداوند با توسل

ertebat khoda emam zaman2 - ارتباط با خداوند با توسل به امام زمان(عج)

توسل در اصطلاح:

مقصود از توسل آن است كه بنده چيزي يا شخصي را نزد خداوند واسطه قرار دهد تا او وسيله قربش به خدا گردد.

توسل وسيله و واسطه قرار دادن چيزي بين خود و مطلوب است. وسيله بر دو قسم است. گاهي از امور مادي است. مثل آب و غذا كه وسيله رفع تشنگي و گرسنگي است و زماني نيز از امور معنوي است.مثل گناه كاري كه خدا را به مقام و جاه يا حقيقت پيامبر قسم مي دهد تا گناهان او را بيامرزد و در هر صورت وسيله لازم است. زيرا اولاً خداوند جهان آفرينش را به بهترين صورت آفريده است. بر اين اساس مي فرمايد: «الّذي أَحْسَنَ كُلّ شَيْ‏ءٍ خَلَقَهُ» سجده (32) آيه 7

«آن خدايي كه همه چيز را به بهترين صورت آفريده است»

ثانياً همچنان كه جهان آفرينش بر اساس نظام علت و معلولي و اسباب و مسببات براي هدايت و رشد و تكامل انسانها آفريده شده است؛ و نيازمندي هاي طبيعي بشر با عوامل و اسباب عادي برآورده مي گردد فيوضات معنوي خداوند همچون هدايت مغفرت و آمرزش نيز بر اساس نظام خاص علت و معلولي و اسباب و مسببات تحت اراده حكيمانه خداوند بر انسانها نازل مي شود.

بنابراين همان گونه كه در عالم ماده نمي توان پرسيد؛ چرا خداوند متعال زمين را با خورشيد نوراني كرده و خود بي واسطه به چنين كاري دست نزده است؟ در عالم معنا نيز نمي توان گفت چرا خداوند مغفرت خويش را به واسطه اولياي الهي شامل حال بندگان مي كند؟

برای مطالعه بیشتر روی عبارت زیر کلیک نمایید
ارتباط آیت الله میلانی با امام زمان(عج)

ertebat khoda emam zaman4 - ارتباط با خداوند با توسل به امام زمان(عج)

نقش توسل به اهل بیت در ارتباط با خدا:

شهيد مطهري مي فرمايد: فعل خدا داراي نظام است. اگر كسي بخواهد به نظام آفرينش اعتنا نداشته باشد گمراه مي شود به همين جهت است كه خداوند متعال گناه كاران را ارشاد فرموده است كه در خانه رسول اكرم بروند و علاوه بر اين كه خود طلب مغفرت مي كنند از آن بزرگوار بخواهندن كه براي ايشان طلب مغفرت كند. قرآن كريم مي فرمايد:

لَوْ أَنّهُمْ إِذْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ جاؤُكَ فَاسْتَغْفَرُوا اللّهَ وَ اسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرّسُولُ لَوَجَدُوا اللّهَ تَوّابًا رَحيمًا. نساء ، آيه64

اگر ايشان هنگامي كه (با ارتكاب گناه) بر خود ستم كردند. نزد تو مي آمدند. و از خدا آمرزش مي خواستند. و پيامبر هم براي ايشان طلب مغفرت مي كرد خدا را توبه پذير و مهربان مي يافتند. مجموعه آثار، ج1، ص264

بر اين اساس مي بينيم كه قرآن و سنت تاكيد فراواني بر وسيله و توسل شده است.

خداوند متعال مي فرمايد: يا أَيّهَا الّذينَ آمَنُوا اتّقُوا اللّهَ وَ ابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسيلَةَ (مائده/ آيه 35)

اي مومنين تقوا پيشه كنيد و براي رسيدن به آن وسيله طلب نماييد.

توجه به عدم تقييد كلمه وسيله اطلاق آن شامل هر چيزي مي شود كه صلاحيت نزديك كردن انسان به پيشگاه خدا را دارد. همان طور كه نماز، روزه احسان به يتيم دستگيري از مستمندان، خدمت به خلق خدا و اسباب تقرب به خداوند هستند؛ استمداد از پيامبران و اولياي الهي نيز وسيله تقرب به خداوند است از اين رو هنگام دعا خداوند را به حق بندگان و آبرومندان درگاه او قسم مي دهيم و يا از اولياي الهي مي خواهيم كه باذن الله واسطه فيض و تقرب قرار گيرند و براي ما در درگاه الهي دعا كنند.

از اين رو در روايت نبوي مستند نزد شيعه و اهل سنت آمده است:

«كل دعاء محجوب عَنِ السماء حتي يُصلي علي محمد و آل محمد»

«هر دعايي محجوب است تا اينكه بر محمد و آل محمد درود فرستاده شود»

الكافي، ج4، ص352.

امالي طوسي، 2 ـ 275.

ثواب الاعمال، 186، ح3.

بنابراين صلوات و درود بر پيامبر و اهل بيت و توجه به آنان يكي از مهمترين وسايل تقرب به خدا و بهره گيري از فيوضات الهي است. بر اين اساس همچنان كه اصل دعا از اسباب و وسيله هاي فيض است و مي توان حاجت را به طور مستقيم از خداوند درخواست كرد توسل به اولياي الهي به هنگام دعا نيز از اسباب فيض و وسايل قرب به خداوند است.

برای مطالعه بیشتر روی عبارت زیر کلیک نمایید
ارتباط بيت المقدس با امام زمان(عج)

ertebat khoda emam zaman5 - ارتباط با خداوند با توسل به امام زمان(عج)

نقش وساطت امام زمان در ارتباط با خدا:

در عصر حاضر امام زمان از بهترين اسباب و وسايل تقرب به خداوند منان مي باشد.زیرا:

اولاً راه صحيح خداشناسي از همين راه امكان پذير مي باشد

اين نكته كه در اصل جايگاه واقعي امام زمان را بيان مي كند و محور اصلي اين بحث است اين بحث است كه چگونه انسان به شناخت و معرفت خداوند برسد تا بتواند در مقابل او بندگي كند و مطيع او باشد.

البته منظور از خداشناسي در اينجا شناخت اوليه در مورد خداوند و وجود و عدم وجود پروردگار نيست. بلكه صحبت در مورد مراحل بالاتر از اين مرحله است اما چون كسب معرفت واقعي نسبت به پروردگار مستلزم حركت از طريق صحيح آن مي باشد. و ظرفيت وجودی انسان نيز آنقدر بالا نيست كه بتواند مستقيماً به اين چنين معرفتي برسد و اصلاً خود خداوند نيز چنين اجازه اي نداده است لذا واسطه هايي بين خودش و انسانها قرار داده تا شناخت و معرفت نسبت به ايشان، منتهي به معرفت الهي شود. روزي ابوذر از سلمان راجع به معرفت نوراني نسبت به اميرالمومنين كه اوج معرفت است؛ سوال كرد سلمان فرمود:‌ برويم از خود حضرت بپرسيم وقتي خدمت حضرت اميرالمومنين رسيدند و ايشان سوال كردند حضرت علي فرمودند:

شناخت و معرفت نسبت به من يعني شناخت و معرفت حقيقي نسبت به خداي عزوجل و معرفت و شناخت خداوند يعني معرفت نوراني نسبت به من.

بر اين اساس شناخت خداوند بدون شناخت امام زمان ميسر نمي باشد و بدون شناخت و ارتباط صحيح با امام و معرفت و كامل ممكن نمي باشد.

قال رسول الله: من مات و لم يعرف امام زمانه مات ميتة جاهلية

كمال الدين و تمام النعمة، ابن بابويه محمد بن علي، ج2، ص409.

الغيبه نعماني، ص130.

ثانياً امام زمان با توجه به اينكه بشري مثل خود ماست اما به خداوند نزديك شده است. ارتباط با انساني مقرب از جنس خود ما بهترين راه براي ارتباط با خداوند مي‌تواند باشد.

قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِثْلُكُمْ يُوحَى إِلَيَّ أَنَّمَا إِلَهُكُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ فَمَنْ كَانَ يَرْجُوا لِقَاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا. (كهف/ 10)

ثالثاً با توجه به جايگاه معنوي امام زمان در بين موجودات عالم هستي همة موجودات عالم هستي، آيات و نشانه‌هاي حضرت حق‌اند. هر موجودي به اندازه وسعت وجودي‌اش نشانگر اسماء و صفات خداوند سبحان است عالي‌ترين و تابناك‌ترين جلوه و ظهور حضرت حق در آينه وجود انسان كامل و محقق مي‌گردد. انسان كامل آينة تمام اسماء و صفات حضرت حق و جلوه و مظهر جلال و جمال پروردگار است. توسل به امام زمان به عنوان انسان كامل در حقيقت توجه به جلال و جمال خدا و توسل به چشمة فيض او مي‌باشد.

برای مطالعه بیشتر روی عبارت زیر کلیک نمایید
ارتباط اصحاب کهف با یاران امام زمان(عج)

نتیجه:

وساطت امام زمان علیه السلام که همان نوعی توسل به امام زمان می­باشد با توجه به آیات و روایات جایگاه ویژه­ای را در امورات و رفع نیارهای مادی و معنوی دارا می باشد زیرا با عنایت به این که از طرفی خداوند جهان هستی را بر اساس نظام احسن خلق نموده است و از طرف دیگر همین نظام احسن بر اساس نظام علی و معلولی خلق شده است که توسل نیز جزء مهمی از ین نظام احسن علی و معلولی می­باشد تمامی فیوضات عالم از ناحیه وساطت امام زمان عجل الله میسر می­باشد.

 یکی از فیوضاتی که به بشر می رسد ارتباط با خداوند می­باشد که نیازمند وساطت امام عصر عجل الله که مقرب ترین انسان است می­باشد زیرا :

اولاً راه صحیح خداشناسی فقط از همین راه امکان پذیر می­باشد؛

ثانیا ارتباط با حضرت که بشری از جنس خود ماست بهترین راه برای ارتباط با خداوند است.

ثالثا توجه و ارتباط با امام زمان توجه به صفات جلال و جمال خداوند است.

فهرست منابع:

  1. قرآن كريم.
  2. العين، فراهيدي، خليل بن احمد، انتشارات هجر، قم، 1410ق.
  3. مجموعه آثار شهيد مطهري، جلد1 عدل الهي، شهادت 1358ه‍ . ش
  4. الكافي، كليني، محمد بن يعقوب بن اسحاق، دارالحديث، قم، 1429ق.
  5. كمال الدين و تمام النعمه، ابن بابويه محمد بن علي، جلد2، اسلاميه، تهران، 1395ق.
  6. الغيبه (النعماني)، ابن ابي زينب، محمد بن ابراهيم، نشر صدوق، تهران، 1397ق.

 

نوشته‌های مرتبط

حدیث شناسی بخش هجدهم

Montazer

هدف از خلقت چیست

Entezar

اثنی عشری یعنی چی

Entezar
بسیار خوش حال می شویم تا با ارسال نظرات ارزشمند خود مجموعه بیت ظهور را در تولید محتوای بهتر یاری نمایید.

هیچ نظری وجود ندارد